European Day of Languages/Ziua Europeană a Limbilor - 26 Septembrie 2024


European Day of Languages
Azi, în biblioteca Școlii Gimn. "Vasile Goldiș", de Ziua Europeană a Limbilor, am conectat mai multe culturi și limbi, într-o activitate la care au fost prezentate țările: Armenia, Kuweit, Grecia, Polonia, Spania, China, Franța, Malta, Japonia. Elevii au recitat poezii în limbile franceză, engleză, spaniolă, au fost interpretate melodii la instrumentul uculele, au prezentat obiceiuri, tradiții, curiozități și lucruri mai puțin știute despre țări. La final am răspuns la ghicitori spuse în limba engleză. Ne-au însoțit în această "călătorie" ✈️doamnele: Flori Lancranjan, profesor de geografie🌎, Alina Banea Paraschivescu, profesor limba engleză, consilier școlar Alexandra Roxana Ripan Belascu, mămicile Ania Ciolacu (Polonia) care a fost și fotograful evenimentului, Giota Daroudi 🇬🇷🧿 (Grecia) și gazda evenimentului, subsemnata, bibliotecar Gianina Barb📖📚. Desenele elevilor cu această ocazie au purtat simbolul păcii🕊. Obiectele cu semnificații deosebite aduse din alte țări și expuse de elevi în bibliotecă ne-au încântat retina purtându-ne cu gândul spre alte meleaguri. Mulțumim pentru prezența alături de noi, doamnei director Cîmpean Valeria. De asemenea, mulțumim doamnei analist programator Lupșan Laurenția pentru buna funcționare a tehnologiei utilizate la activitate!
La sfârșitul activității s-a servit halva grecească și bomboane.
“ O limba straina cunoscuta este o fereastra deschisa spre univers .”
Montaigne
✍ Ziua Europeană a Limbilor, (European Day of Languages).
Astăzi, 26 septembrie sărbătorim Ziua limbilor vorbite în Europa.
26 septembrie - Ziua Europeană a Limbilor, (European Day of Languages).
Ziua Limbilor Europei este o manifestare care celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul / multilingvismul, învățarea limbilor străine pe durata vieții.
➡La inițiativa Consiliului Europei, Ziua Europeană a Limbilor este celebrată în fiecare an în data de 26 septembrie, începând cu 2001.
Ziua Europeană a Limbilor are ca obiectiv să atragă atenția publicului asupra importanței învățării limbilor străine și să îl sensibilizeze cu privire la existența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor.
Manifestarea a debutat în anul 2001, an care a fost declarat de Consiliul Europei Anul european al limbilor vorbite.
De atunci, în fiecare an, la 26 septembrie, în fiecare din cele 45 de state membre ale Consiliului Europei, se sărbătorește Ziua limbilor vorbite.
În Europa se vorbesc 24 de limbi oficiale, dar există și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară.
➡În Europa există în jur de 225 de limbi indigene, ceea ce reprezintă 3% din totalul mondial, arată site-ul Centrului European pentru Limbi Moderne din cadrul Consiliului Europei. Majoritatea limbilor europene aparţin celor trei grupe: limbile germanice, limbile romanice şi limbile slave.
➡Limba este o hartă a culturii. Ea ne învață de unde vin oamenii și încotro se îndreaptă. Iar atunci când avem nevoie, ne ajută să simţim in inima nopţii valorile speranţei, ardoarea vieţii, calea gloriei.
➡Să punem preț pe diversitatea culturală și cunoașterea limbilor europene! Let's celebrate! 🎉🇬🇷🇦🇹🇧🇬

 





















Comments

Popular posts from this blog

Ziua Bibliei 13 noiembrie 2024

Grupul Skepsis - ”Pățaniile lui Nastratin Hogea” piesă jucată la Școala Gimn. ”Vasile Goldiș”

Listă cu cele mai bune muzee gratuite din Europa pe care le poți vizita